top of page

Točí ma telka! Pri tom, ako pestujem mikrozeleninu v školskej triede...

Záhrada v školskej poličke nie je len o pestovaní mikrozeleniny priamo v školskej triede. Prináša pedagógom i žiakom možnosť preskúmať nové obzory a získať skúsenosti v oblastiach každodenného života, ale i v tých netradičných.

"Naše deti", rastúce aj pod taktovkou nášho občianskeho združenia, mali príležitosť vyskúšať si, aké to je pred televíznymi kamerami. Pred celým Slovenskom odprezentovali koncept pestovania mikrozeleniny v školách, a to na pôde Gymnázia v Púchove, ktoré je "almou mater" pre väčšinu z nich.

O tom, ako sa cíti "televízna hviezda", napísala pár slov Nelka Michútová. A ja už jej prenechávam slovo...





Radi by sme sa vám pochválili s naším novým zážitkom, ktorý sa nám pred pár dňami stal... Boli sme v telke!! A to hneď dvakrát. Ako sa nám to podarilo? O tom vám hneď poviem. 

Reportáž s TV JOJ sme plánovali dlhšie, presnejšie už v decembri ste nás mali vidieť na obrazovkách v Ranných novinách. Bohužiaľ, covid nám to prerušil a natáčanie sme museli presunúť na neurčito. Prvé týždne roku ubehli ako voda a už tu bol február. 

Natáčanie sa veľmi rýchlo blížilo a my sme boli v nervoch, či nám mikro vyklíči, keďže tento školský rok sme mali pri pestovaní mikrozeleniny v prime  problémy s tvorbou plesní. Na kontrolu som sa do triedy dostala až tri dni po sadení a neverím vlastným očiam - všetky tácky boli krásne rovnomerne naklíčené, tak už to len udržať. Hviezdy nám asi priali, aby sme sa na JOJ-ke mohli blysnúť peknou a bohatou úrodou. 

Prišiel deň D a ráno som na natáčanie prišla do nádhernej triedy plnej mikrozeleninky a pozitívnej energie. Keďže šlo o priamy prenos, bolo aj trošku stresu: či sa nezakokceme, ako nám vydržia vlasy a či nás neprevalcuje tréma. Nakoniec sa k slovu dostali Zuzka - zakladateľka projektu a Vaness, ktorá s ňou spolupracuje najdlhšie. Pozorovala som ich so zatajeným dychom, zatiaľ čo som natierala bagetky na občerstvenie, pri čom mi pomáhala Barborka (minuloročná primánka). Musím povedať, že podľa mňa to zvládli parádne. 

Veľká vďaka z našej strany patrí Natálii Pilátovej, ktorá je úžasná reportérka a svoju prácu robí naozaj obdivuhodne. Vždy je plná nákazlivej pozitívnej energie a s pánom kameramanom spravili aj u nás kus dobrej roboty. Tým, že sú dokonalí profesionáli, nám celé vystúpenie veľmi uľahčili. 



Všetci sme boli nadšení, ako to dopadlo a ešte sme ani nestihli spracovať všetky dojmy z natáčania, keď prišla ďalšia neočakávaná správa. Zuzka nám píše: Chce nás aj Markíza, točíme zajtra!!! Ja s Vaness sme ostali v nemom úžase, no keby len my! Spolužiaci z mojej triedy reagovali tiež perfektne a povzbudzovali ma k tomu, aby som sa nebála tiež niečo povedať do kamery.  Tvrdili, že budem ich televízna hviezda, tak som sa vnútorne odhodlala… 

Prišiel druhý deň a my sme sa nevedeli dočkať, kedy v triede konečne privítame Veroniku Tesákovú aj s pánom kameramanom.  Čakanie sme si spestrili natáčaním videjka, ktoré už teraz môžete vidieť na našom InstagrameTikToku. Jeho prípravu sme si užili, tak si ho určite kuknite. Na rozdiel od rýchleho živého vstupu v JOJ-ke, natáčanie trvalo dlhšie.  Jednalo sa totiž o reportáž do večerného spravodajstva. Pri mikrofóne sme sa vystriedali postupnej všetci - od pána riaditeľa nášho gymnázia, pána Miroslava Kubičára, až po Huga z prímy. Rozprávali sme o účinkoch mikrozeleniny na naše zdravie, o tom, ako vznikla myšlienka pestovať v škole, o procese vysievania, o využití mikrozeleniny v kuchyni a o všeličom inom. Dodnes si lámem hlavu nad tým, ako sa im podarilo zmestiť toľko infomácií do tak krátkeho vstupu

Prišla sobota a naša reportáž bola vypustená do sveta. Za mňa môžem povedať, že sme naozaj zahviezdili a všetkým sme ukázali, aké pozitíva na mladých ľudí má pestovanie mikrozeleniny v škole. 

Reportáže si určite pozrite TU z TV JOJ a TU z TV Markíza a budeme veľmi radi, keď sa nami aj inšpirujete. Náš tím Záhrady v školskej poličke je tu pre vás. Radi vám poradíme ako na to. Aj malé kroky totiž znamenajú veľa - a hoci to chvíľku potrvá, výsledok je nezabudnuteľní. 

Nela Michútová – nová televízna hviezda 

V tíme Záhrady v skolskej poličke nás veľmi potešilo aj vyjadrenie pána riaditeľa Gymnázia v Púchove, Miroslava Kubičára:


"Takáto praktická každodená ukážka, že to vidia tu a teraz, dokonca vo vlastnej triede, dúfam, že prebije tú farebnú reklamu obchodných reťazcov."




Z možnosti posunúť informáciu o Záhrade v školskej poličke do sveta máme veľkú radosť a sme nesmierne hrdí na "naše detiská". Ak sa vám videá z reportáží páčili, napíšte nám a kliknite "ODBER" na našom You tube kanáli.

Do schrúmania, kamoši!


-zva



Comments


bottom of page